FAQ

Vanliga frågor angående brandskydd.

Hur ofta skall man gå brandskyddsutbildning?

Vår brandskyddsutbildningar har en giltighet på 5 år.

Vilken brandsläckare skall jag ha?

Pulversläckare

Pulversläckaren är idag den vanligaste brandsläckaren i hushållen och rekommenderas för hemmabruk, i huset, bilen eller båten. Pulver leder inte ström och är således säker vid släckning av brinnande elektronik. Det har dessutom låg fryspunkt och tåls att förvaras utomhus, även under vintern.

Skumsläckare

Skumsläckare kväver elden genom att lägga sig som ett täcke som förhindrar syretillförseln och fungerar bra vid bränder i vätskor eller fasta organiska material. Till skillnad från pulver kan skum leda elektricitet. Vid bränder i elektronik bör du därför inte använda en skumsläckare. Likaså ska du undvika skumsläckare vid bränder i vissa alkoholer, om den inte innehåller ett speciellt, alkoholresistent skum. Skumsläckare ska förvaras inomhus då den är frostkänslig.

Koldioxidsläckare

Koldioxid- och kolsyresläckare fungerar genom att släckämnet tränger bort syret och kväver elden. Det lämnar inga spår eller skador på material och leder inte heller ström. Dessa släckare lämpar sig väl för att släcka bränder i vätskor, såsom oljor och kan därför komma till användning i köksmiljöer.

AVDsläckare

Incidenterna med litiumbatterier som fattar eld blir allt vanligare. Fram tills nu har det inte funnits någon effektiv metod att släcka dessa bränder. Nu lanseras AVD, ett helt nytt medel som effektivt kväver litiumbränder.

Med hjälp av en vattenbaserad samling av små mineraler bildas en keramisk platta som kyler ner branden och lägger sig som ett tätt skal över brandhärden.